Hva skal skal man velge til sitt portrettbilde? Farge eller sort-hvitt?

Gjennom historien og frem til i dag har de fleste kjente portrettbilder vært i sort-hvitt, og jeg personlig er et stort fan av sort-hvitt portretter. Men, i mange tilfeller er det fargebilder som egner seg best. Hvordan skal man klare å velge for sitt eget portrettbilde? Ser man på Likes på Instagram, kan et nydelig bilde bli lagt ut i farger hvor man senre legger ut det samme bildet i sort-hvitt og oppnår flere likes og wiews. Jeg tror at lidenskapen er fortsatt tilsede for dette fantastiske mediumet som sort-hvitt fotografering er! Noen fotografer sverger til farge og andre har lagt sin elsk på kun sort-hvitt. Med digitale kameraer er vi nå så heldig at veien mellom farge og sort-hvitt er kun et par tastetrykk unna. Det finnes ikke en magisk formel for det beste valget for ditt portrettbilde, men et par retningslinjer kan gjøre valget litt enklere:
 • Gjør fargene noe for porttrettbilde ditt?

  Er fargen på klærne komplimenter med bakgrunn og ikke minst ansiktet ditt? Det skal være en fin flyt i alle toner slik at blikket ditt kommer frem!
 • Har portrettbildet noe spennende lys eller kontrast?Når du fjerner farge fra portrettbildet ditt, er det kun forskjeller i toner som er igjen: fra lyst til mørk, hvitt til sort.Denne forskjellen er det som gjør et virkelig bra sort-hvitt bilde. Når du har et gitt utrykk i portrettbidet ditt, så har du muligheten til å utnytte sterke kontraster,belysning eller skygger.For å fremheve dette, prøv sort-hvitt.
 • Er det spennende strukturer?

  Når vi tenker på tekstur, kan vi enklet beskrive det i forhold til hvordan ting føles fysisk. Tekstur i et portrettbilde må oppfattes med øynene våre, og vi kan fastslå om det er glatt, grovt,mykt og lignende. Eksempler på teksturer som fungerer godt for sort-hvitt portrettbilder er metall og stein, selv planter eller en gammel slitt trevegg. Med den riktige lyssettingen, kan man komplimentere og understreke teksturer.
 • Hvilken stemning ønsker du å oppnå i ditt portrettbilde?

  Bruk av sort-hvitt i et portrettbilde er ofte forbundet med mer tyngde. Dette blant annet fordi man har et større rom for å bruke kontraster. Når dette er sagt så trenger ikke et sort-hvitt bilde føles tungt, det kan også være et lett og energisk portrettbilde. Farger kan skape energi, sort-hvitt kan skape en tyngde.

Ta gjerne kontakt https://www.dittportrett.no/kontakt/#contact så kan vi sammen finne ut hvordan ditt portrettbilde skal være.

  

Share this story

COMMENTS Expand